Międzynarodowe sympozjum pt. „Apostolat biblijny a wyzwania współczesności. Bibliodrama w ewangelizacji”

Miejsce: Dom Formacyjno-Rekolekcyjny przy WSD Księży Pallotynów
Podczas Ołtarzewskich Dni Apostolstwa 2018 w Wyższym Seminarium Duchownym księży pallotynów w Ołtarzewie odbędzie się międzynarodowe sympozjum nt. bibliodramy w ewangelizacji"

Program

CZWARTEK, 24 maja

9.00 – 9.15 Ks. dr hab. Mirosław Mejzner SAC, rektor WSD, Otwarcie sympozjum: Pismo Święte jako ucieleśnienie osobowego Logosu
9.15 – 9.45 Ks. prof. dr hab. Franciszek Mickiewicz, Wydział Teologiczny UKSW, Temat: Znaczenie Biblii w ewangelizacji
9.45- 10.15 Ks. prof. dr hab. Mirosław Wróbel, dyrektor Instytutu Nauk Biblijnych Wydziału Teologii KUL, Temat: Zasady katolickiej interpretacji tekstów biblijnych: Obecność Biblii w katechezie. 10 min. dyskusji
10.25 – 10.50 Przerwa na kawę
10.50 – 11.10 Ks. prof. dr hab. Marian Kowalczyk, CTA, WT UKSW, Temat: Tajemnica Wcielenia według Josepha Ratzingera – Benedykta XVI
11.10 – 11.30 Ks. dr Krzysztof Marcyński, Wydział Teologiczny UKSW, Temat: Kompetencja komunikacyjna Jezusa z Nazaretu 10 min dyskusji
12.00 MSZA ŚWIĘTA KONCELEBROWANA
13.00 Anioł Pański, obiad – w refektarzu WSD
13.50 – 14.10 Ks. dr Ireneusz Kamionka, Szkoła Wyższa im. Bogdana Jańskiego w Szczecinie, Temat: Słowo Boże w działalności duszpasterskiej 10 min. dyskusji
14.20 – 14.50 Doc. dr hab. Peter P. Varga, Eötvös Loránd University, Budapeszt, Temat: Bibliodrama w edukacji i katechezie 10 min dyskusji
15.00 – 15.30 Doc. Sabine Ahrens, Landespfarrerin und Dozentin für Inklusive Gemeindearbeit. Pädagogisch-Theologisches Institut (PTI) der Evangelischen Kirche im Rheinland, Temat: Zur Aktualität einer dialogischen Lesart der Bibel – Janusz Korczak und das Kind Mose – Aktualność dialogicznej lektury Biblii – Janusz Korczak
i „Dzieci Biblii – Mojżesz” 10 min. dyskusji
15.40 – 16.00 Przerwa na kawę
16.00 – 16.30 Dr hab. Holger Dörnemann, Katholisch-Theologische Fakultät Lehrstuhl für Religionspädagogik und Didaktik im Religionsunterricht Ludwig-Maximilians Universität München, Temat: Körper und Raum im Bibliodrama – Ciało i przestrzeń w bibliodramie 10 min dyskusji
16.40 – 17.10 Ks. dr hab. Romuald Jaworski, prof. UKSW, Instytut Psychologii Wydziału Filozofii Chrześcijańskiej, Temat: Zastosowanie bibliodramy w spotkaniach rekolekcyjnych 10 min. dyskusji
17.20 – 17.50 Dr Krystyna Sztuka: Akademia Jana Długosza, Częstochowa Temat: Wyobraźnia w bibliodramie i w modlitwie Ignacjańskiej – rozwój duchowy (rekolekcje ignacjańskie) i bibliodrama
10 min dyskusji
18.00 NABOŻEŃSTWO MAJOWE
Kolacja

PIĄTEK, 25 maja

6.50 Modlitwy (w kościele)
7.00 MSZA ŚWIĘTA KONCELEBROWANA
Śniadanie
8.40 – 9.10 Prof. Gerhard Marcel Martin, Philipps-Universität Marburg Temat: Bibliodrama: ein spiritueller Zugang zur Exegese und zum Spiel – Bibliodrama jako duchowy wstęp do egzegezy i gry, 10 min. dyskusji
9.25 – 9.45 Kawa

WARSZTATY BIBLODRAMY
09.45 -12.45
I GRUPA: DOC DR HAB. PETER P. VARGA
II GRUPA: DR HAB. R. JAWORSKI
III GRUPA: PROF. DR HAB. GERHARD M. MARTIN & DR K. SZTUKA
IV GRUPA: DOC. SABINE AHRENS & MGR-LIC. BEATA CHRUDZIMSKA
V GRUPA: DR HAB. HOLGER DÖRNEMANN & DR HAB. DOROTA MAJDA
13.00 Anioł Pański i obiad – w refektarzu WSD

Formularz zgłoszeniowy na konferencję dostępny jest na stronie http://pallottianum.aidg.pl/.